Julemat fra Norge

Aftenposten Forlags kulinariske flaggskip, Mat fra Norge, er i hyllene med årets julenummer. Som en edel gest til bladets redaktør har Ivan tilberedt en reportasje om norsk klippfisk på brasilianske juletallerkener, lekkert servert med tropiske stemningsbilder og smakfull lay-out over hele ni retter. Unnskyld, ni sider.

Et lite utdrag her:

“Den katolske kirken ringer julen inn, og tradisjonen tro putrer norsk klippfisk i grytene over hele Brasil. Her i Macapá, helt nord i landet, har ferskvarene fra naturens lokale skattekammer fått noen dagers juleferie. Byen ligger vakkert plassert langs bredden av verdens største elv, og det er lite å utsette på tilbudet av sprellende snadder. Likevel er det saltet og tørket torsk, sei, lange og brosme fra Norge som gjelder akkurat nå! 

Viftene durer fra husveggen bak sitrontrærne i hagen, og jeg håper ubeskjedent at det allerede er full aktivitet på kjøkkenet. Idet jeg nærmer meg inngangsdøren, bekreftes dette med duften av fresende chili og hvitløk. Maten er i gode hender, såpass vet jeg. Kokken for dagen, Claudia, har stort sett stått over grytene hele livet.

Jeg er bedt på julelunsj hos gode venner, og selvsagt er det bacalhau som står på menyen. Nesten like selvsagt møtes jeg i døra med «velkommen til oss, bacalhau!». Joda, rett som det er får jeg slengt «bacalhau!» etter meg. Og da ofte med «din forbannede», eller noe enda saftigere foran. Og ordene kommer alltid etterfulgt av vennlig latter. For etter elleve år i Brasil er jeg fremdeles «gringoen» blant kjente, og «klippfisken» blant venner. Ingen av delene er ment som skjellsord. Velger jeg å tro.” 

 
Ivan Emberland